De beveiliging van Android is beter dan de meeste mensen zich realiseren, maar het is verre van perfect – dit is wat u moet weten
Veel Windows- beveiligingsleveranciers bieden bijbehorende apps voor smartphones en tablets met een Windows server. Maar als u een iPhone of iPad gebruikt , hoeft u zich niet echt zorgen te maken. Dankzij het zwaarbeveiligde beveiligingsmodel van iOS is er nooit een grote virusuitbraak op het platform geweest.
Op Android zijn dingen minder duidelijk. Het open ontwerp is intrinsiek beter te exploiteren dan iOS – maar wat je misschien niet beseft, is dat Android wordt geleverd met een aantal slimme ingebouwde beveiligingsmaatregelen.
Om te beginnen maakt Android het onmogelijk om een ??app te installeren zonder uw expliciete toestemming. Dat beperkt onmiddellijk het gevaar van “drive-by downloads” – als een installatiewaarschuwing uit het niets verschijnt, kunt u het eenvoudig annuleren en doorgaan. Inderdaad, je kunt standaard alleen apps rechtstreeks vanuit de Play Store installeren, wat betekent dat ze door Google zijn gecontroleerd. Het goedkeuringsproces is niet perfect, maar tenzij je constant weinig bekende games en entertainment-apps downloadt, is het onwaarschijnlijk dat er iets schadelijks op je systeem terechtkomt.
Sterker nog, zelfs als je op de een of andere manier geïnfecteerd raakt, heeft Android al een standaard virusscanner die constant op de achtergrond draait. Google Play Protect controleert periodiek al uw geïnstalleerde apps en waarschuwt u voor bekende bedreigingen of verdacht gedrag, zodat u wordt gewaarschuwd zodra een exploit aan het licht komt. Je kunt je eigen Play Protect-status bekijken door de Instellingen-apps te openen.
Moet je je zorgen maken over een Android antivirus oplossing?
Hoewel Android-beveiliging beter is dan de meeste mensen beseffen, is het nog steeds niet waterdicht. Als je een Amazon Fire-apparaat gebruikt , of als je ervoor hebt gekozen om apps uit onbekende bronnen toe te staan, krijg je niet het volledige voordeel van de ingebouwde beveiligingen van Android. Als u uw apparaat hebt geroot om het meer aanpasbaar te maken, opent dat een pad voor malware om de ingebouwde beveiligingsbeperkingen te omzeilen.
En de waarheid is dat malware soms nog steeds door het net kan glippen. In september vonden beveiligingsonderzoekers Check Point een aanval met de naam “ExpensiveWall” , die geïnfecteerde gebruikers stil tot dure dure sms-services ondertekende. De kwaadwillige code is op verschillende vertrouwde Play Store-apps geplakt, met behulp van compressie en codering om de kwaadwillende intentie te verbergen. Naar schatting is de malware uiteindelijk op meer dan 5.000 Android-apparaten terechtgekomen voordat deze werd geblokkeerd.
Maar zelfs toen waren er rode vlaggen. Google Play-gebruikers zagen snel dat er iets aan de hand was en begonnen recensies achter te laten in de winkelwaarschuwing dat de app was gecompromitteerd. En als je dat hebt gemist, was er nog een laatste verdedigingslinie te overwinnen: Android-apps vereisen je uitdrukkelijke toestemming om sms-berichten te verzenden. Helaas zijn we tegenwoordig zo gewend aan apps die allerlei toestemmingen eisen dat de meeste gebruikers waarschijnlijk op “Allow” tikken zonder erover na te denken.
Wat kan er worden gedaan aan Android Security?
Op de conferentie Structure Security in september in San Francisco schatte Adrian Ludwig, hoofd van de Android-beveiliging bij Google, dat ongeveer 0,25% van de twee miljard Android-gebruikers was geïnfecteerd. Als u uw apps van Google Play haalt, uw telefoon niet root en aandacht besteedt aan reviews en toestemmingsverzoeken, is het uiterst onwaarschijnlijk dat u in die kleine groep zult vallen.
Als u zich echter zorgen maakt over een smartphone die u gebruikt voor zeer gevoelige taken, of als u een handset instelt voor een minder technische persoon die waarschijnlijk veel apps downloadt, kunnen beveiligingsprogramma’s van derden een extra mate van geruststelling.
Net als met Windows-antivirusprogramma’s is het moeilijk om een keus te maken. Uiteraard wil je er een die goed werk levert in het herkennen van nieuwe bedreigingen – maar je wilt geen overactieve scanner die je batterij leeg slurpt, of een opdringerige app die je voortdurend lastigvalt met advertenties.
Bij AV-Comparatives worden naast de uitgebreide Windows-tests periodieke tests van anti-malware-apps voor Android verzameld. Hun resultaten testen een selectie van populaire Android-beveiligings-apps tegen 4.000+ malware-samples. Volgens hun tests bereikten Bitdefender, McAfee, Tencent en Trend Micro 100% dekking. Avast komt slechts 0,1% onder hen en Kaspersky en Eset slechts 0,1% onder Avast.
Naast het engelse AV-Comparatvies test instituut kun je ook eens kijken op dit overzicht van Bestevirusscanner.
Wat u ook kiest, u kunt beter een andere antivirus-app gebruiken dan gewoon altijd op de ingebouwde beveiliging van Android vertrouwen.